20 години Съюз на журналистите в България “Подкрепа”

20 години Съюз на журналистите в България “Подкрепа”

В националния пресклуб на БТА бе отбелязан 20 годишният юбилей на Съюза на журналистите в България “Подкрепа”. В присъствието на представители от гилдията, синдикални дейци и гости, събитието бе открито от председателя на Съюза Ренета Николова. Тя припомни как през 1989 г. група ентусиазирани журналисти се събира в София и решава да учреди независимо сдружение, изградено на професионално-творчески принцип. Целта е била чрез свободата на словото и професионализма да се ликвидират съществувалите дотогава бариери, свързани с достъпа до информация. Поставят се много сериозно въпросите за адекватно законодателство по отношение на медиите и за проблемите, свързани с насилието срещу журналисти. С това – продължи в своето встъпление Ренета Николова – журналистите от СЖБ “Подкрепа” способстваха за формиране на общественото мнение, с анализите си за тогавашната ситуация на медиите в България като доказаха, че единственият начин да се прекрати злоупотребата със свободата на словото, бе тя да бъде предотвратена със средствата на демокрацията. Това бе разковничето, мотивирало създаването на демократичното ни сдружение от нов тип и затова ние първи бяхме приети за пълноправни членове в структурите на Международната федерация на журналистите със седалище Брюксел (през юли 1992 г.) и на Европейската.

Журналистиката е специфична професия – тя не е важна като бройка, а като място в обществото, отбеляза и президентът на КТ “Подкрепа” Д-р Константин Тренчев, който направи специално изказване в Националния пресклуб на БТА по повод годишнината. По-рано тази професия се наблюдаваше и контролираше от “всесилната партия – държава”, продължи той. След големите промени се появиха други зависимости, не по-малко силни, като например зависимостта от капитала, но все пак свободата на словото в България се разви значително повече от другите фундаментални свободи през последните 20 години. Развитите общества търсят причините за несгодите и проблемите в себе си, докато по-слабо развитите общества търсят тези причини извън себе си, добави той. Лидерът на КТ “Подкрепа” пожела кураж и смелост на всички журналисти, защото истината е това, което има стойност.

България днес е изправена пред много сериозни предизвикателства, подчерта и председателят на СЖБ “Подкрепа” Ренета Николова. Тежката икономически криза води до засилване на опасността от икономически натиск върху журналистите, засилване на политическата зависимост на медиите и липсата на качествена разследваща журналистика в световен мащаб, което накара Международната и Европейската федерации да заговорят за медийна криза. В условията на криза ролята на синдикатите се увеличава и неслучайно за последните 2-3 месеца над 50 души са
се включили в структурите на СЖБ “Подкрепа”, заяви Николова.

Премиерът Бойко Борисов е изпратил поздравително писмо до председателя на СЖБ “Подкрепа” Ренета Николова, в което отбелязва, че високо цени ролята на организацията за утвърждаването на свободата на словото в  България и на професионализма, с който журналистите защитават своите каузи. Бойко Борисов пожелава на членовете на СЖБ “Подкрепа” да запазят будна гражданската си и професионална съвест. “Уверен съм, че с общи усилия ще спомогнем за превръщането на България в достойна европейска държава,” пише в писмото на премиера Борисов.

Генералният секретар на Международната федерация на журналистите Айдън Уайт също е изпратил поздравления. “През тези две десетилетия преживяхме много промени както в журналистиката, така и в политическия живот на Европа. “Подкрепа” осигури модел на единство и солидарност, в тези бурни години, като показа, че синдикатите и активната защита на социалните и професионални права са решаващи в борбата за свобода на печата и независимата журналистика”.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и кметът на София Йорданка Фандъкова също са изпратили поздравителни писма  до съюза на журналистите.

“Новото време успя да направи така, че да се получи кръвосмешение между политика и журналистика и ние трябва да помагаме на младите журналисти, за да могат да устояват съвестта на времето. Когато си ясен в спазването на своите принципи и имаш морал, винаги можеш да намериш път и партньори и да вървиш напред.” – отчете в своето изказване и журналистката Райна Дормишкова, дългогодишен председател на Съюза и дипломат.