Колегите фотографи от Варна – Дария Василева и Анатолий Радев с поредна изложба

11406812_982412768444182_6618450982018773434_n
КОЛЕГИТЕ ФОТОГРАФИ ОТ ВАРНА – ДАРИЯ ВАСИЛЕВА И АНАТОЛИЙ РАДЕВ И ОЧАРОВАХА С ПОРЕДНАТА СИ ИЗЛОЖБА. С ТВОРЧЕСКИ АПЛОМБ ТЕ ВЪПЛАТИХА ВЪВ ФОТОСЕСИИ ТРАДИЦИИ НА ИЗВЕСТНИ НАШИ МАЙСТОРИ. ПО ЕДИН НОВ НАЧИН ВСИЧКО ТОВА БЕ визуализирано В ИЗЛОЖБАТА на ” АНДАРИ” – “ART EXTREME 2015”!

Като автори – kуратори те сътвориха идеи през призмата на своята визуална култура. Или както окачестви труда им главният консултант на проекта в неговата етнографска част Гл. асистент Д-р Елена Воденичар от ИЕФЕМ-БАН: “Андари” са успели да поднесат визуално един невероятен диалог между различните области на знанието, за да постигнат своята цел – изграждане на визуални образи с характеристики на постмодернизма.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографския музей към БАН и великолепните фотографи АНДАРИ – представляващи Варненската сеция на съюза на журналистите в България “Подкрепа” -Анатолий Радев и Дария Василева откриха своята изложбата “АrtExtreme 15” под патронажа на Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. Изложбата се показва в партньорство с Lorenzo Alonso Arquitectos (Мадрид), община Варна, община Аврен, Българската национална телевизия, OFFNews.bg, Печатница Хеликс Прес, 22 Frames.

ИЗЛОЖБАТА Е ПОСВЕТЕНА И НА АРХИТЕКТА И СКУЛПТОРА КИРИЛ ШИВАРОВ, ОСЪЩЕСТВИЛ СИНТЕЗ МЕЖДУ ТРАДИЦИОННАТА НИ ВЪЗРОЖДЕНСКА АРХИТЕКТУРА И СКУЛПТУРА.
ЛИНИЯ В ИЗЛОЖБАТА НА ДВАМАТА МЛАДИ ТАЛАНТИ ВИЗУАЛИЗИРА търсенията им по ПЪТЯ НА СВЕТОВНОТО БАЛЕТНО ИЗКУСТВО ОТ ВАРНЕНСКИЯ БАЛЕТЕН КОНКУРС, изваяно от тях В ПЛАСТИЧНИТЕ ОБРАЗИ НА УЧАСТНИЦИ В НЕГО. Във фотосите присъстват фрагменти от творби на Шиваров както и фрагменти от ВЕЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ШЕВИЦИ.
Какво представлява “ArtExtreme 15” – всъщност това е призив и послание за опазване на уникалното културно-историческо, архитектурно и етнографско наследство на Варна и България.
Церемониалното откриване бе на 05 юни (петък) от 18:00 часа в Националния етнографски музей към БАН, София,
След изключително успешната премиера в Мадрид, изложбата се показва в София и е част от програмата на Месеца на фотографията през 201 г.5.

Изложбата на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева е посветена на силата на българския дух, въплътена в творчеството на бележития скулптор от Варна Кирил Шиваров, утвърдил монументалната традиция в българското изкуство и направил синтеза между скулптура и архитектура. Творбите показват във визуална форма вътрешни състояния и преживявания в различни пространствени среди. “ArtExtreme” модели са младите балетни звезди – призьори и участници в Международния балетен конкурс – Варна.

Във времето на мултижанровата изложба “ArtExtreme 15” за първи се показват и уникални автентични ваяшки костюми и накити от Аврен, собственост на Йордан Иванов – майстор на традиционни накити и ръководител на Музикално-фолклорно сдружение „Фолклор без граници“, с. Аврен, заедно с колекция шевици на ИЕФЕМ-БАН.
На 06 юни (събота) от 11:00 ч. бе проведено отворено творческо занимание по пресъздаване на автентични ваяшки накити.
Повече за предвидените в програмата занимания може да следите на www.andaribg.com. На фотоса с плаката са колегите ни от Варна Анатолий Радев, режисьорката Снежана Карагьозова , фотографката Дария Василева и фолклористът Йордан Иванов. Да им пожелаем на добър час в прекрасното начинание!!!