IX Национална конференция на СЖБ „Подкрепа”

IX Национална конференция на СЖБ „Подкрепа” се проведе днес в конферентната  зала на КТ синдиката в София  като с пълно болшинство за председател бе преизбрана журналистката на Европа за 2007 година Ренета Николова, в тандем с разследващия журналист и неин зам. председател Явор Симов.

IMG_1428

„Най-важното за нас е да бъдем фактор в обществените медии и затова  в тази посока ще работим много активно като ще ползваме положителните европейски практики  – сподели Ренета Николова, а Явор Симов я допълни с думите: „Ние двамата никога не сме били по лесните неща, а по стойностните и силните, колкото и да ни е  било трудно и колкото и да е било рисковано това” .

IMG_1505

Поздравителен адрес до форума бе получен от  Брюксел, от името на Ренате Шрьодер – директор на Европейската федерация на журналистите -ЕФЖ  , най-голямата европейска журналистическа организация, представляваща над 320 хиляди колеги от 62 страни. Пожеланието на г-жа Шрьодер бе за успешна конференция. Едно от основните предизвикателства днес е, че журналистите продължават да бъдат подлагани на стрес , заплашвани физически. Натискът идва от много страни.  Затова – г-жа Шрьодер подчертава, че ЕФЖ подкрепя работата на СЖБ „Подкрепа”  с пожеланието, да защитим свободата на словото, своята правота, убеждения както и своите източници на информация .

В писмото си тя още веднъж цитира подписания Меморандум през 2014 между МФЖ  и  ЕФЖ  и СЕ,вследствие на който Съвета стартира своя онлайн платформа за защита на  журналистите от всякакви заплахи – включително и физически.

Тя подчерта ролята на журналистиката като професия днес, в условията на световна криза и необходимостта от уважението, което тя заслужава.

IMG_1505

Националната конференция, с присъствие, поздравления и пожелания за ползотворна работа,  уважиха също президентът на КТ „Подкрепа” инж. Димитър Манолов и конфедералният секретар инж. Нели Христова. Президентът на КТ „Подкрепа” се обърна към присъстващите делегирани журналисти с думите: За нас е много нужно да имаме синдикални съюзи, които да се борят за своите членове.  Ето какво още каза президента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов: „Точно в този момент отговорността на журналистите е изключително голяма. Вие сте посредниците между хората, които правят нещата и тези, които трябва да разберат смисъла от тях. С голяма тъга мога да да говоря за това, което се случва в журналистическата гилдия. Все по-често ставаме свидетели на необективна журналистика ,плод на икономически зависимости , както и на тотална некомпетентност на  пърхащи  репортери, които отиват на събитие без да знаят за какво става въпрос и задават въпроси на хора ,без  дори да са си направили труда да разберат кои са.

IMG_1432

Инж. Димитър Манолов добави че е  готов на всякакви инициативи, които могат да променят нещата, защото днес журналистите продължават да бъдат изправени пред безпрецедентни атаки срещу свободата на словото и правото на защита на поверителността на техните източници. После, обръщайки се към Ренета Николова и Явор Симов, Димитър Манолов допълни – Сигурен съм, че вашият екип ще се пребори с това. В мое лице като президент на КТ Подкрепа имате съюзник на това, което  правите. Много е важно е да ставаме по-активни, да имаме присъствие в обществените медии. Важни са каналите на взаимна информация и взаимна връзка. Заедно ще вървим напред, но трябва да станем повече, за да станем по-влиятелни! Нашият автентичен дух, който ни е събрал толкова години да сме заедно е положителен, защото се борим за обществения интерес, често пъти пренебрегвайки своя.

_MG_1533

За  членове на Изпълнителния съвет на  СЖБ „Подкрепа” бяха избрани още Калоян Станчев – орг.секретар, а също и новите лица на организацията – разследващата журналистка Калина Авджийска – гл. редактор на Факти.бг и журналистът Цветомир Ценков  ,председател на секцията на организацията във Видин.  За председател на Контролната комисия бе избрана Маргарита Съйкова, а за членове  Мартин Жлябинков ,председател на  секция -Перник, и председателят на секцията в Банско  Елица Илчева.

IMG_1548

„Бих искала да благодаря на ръководството на КТ Подкрепа и на предишното в лицето на д-р Тренчев и на настоящото в лицето на президента инж.Димитър Манолов и вицепрезидента инж.Иоанис Партениотис , както и на конфедералния секретар г-жа Христова за подкрепата към нашия съюз. Когато си част от нещо толкова голямо и силно , с безспорен авторитет , на по-добрия синдикат –това ни дава кураж да отстояваме по твърдо правата си.

Най –важно е да бъдем единни,защото това е единственият начин някой да ни чуе и тук и в Европа“, каза в заключение Ренета Николова.

ДО РЕНЕТА НИКОЛОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЖБ ПОДКРЕПА

Брюксел 25 юни 2015г

От името на Европейската Федерация на Журналистите (ЕФЖ), най-голямата организация на журналисти в Европа, представляваща над 320 000 колеги от 61 журналистически организации от 40 страни, от които Съюз на журналистите в България „Подкрепа“ е част, ви желая изключително успешна конференция.

В трудни времена като днешните е необходимо да се борим заедно, нужно е да направим всичко по силите си, за да защитим званието „журналист“, да се борим срещу прекомерната медийна концентрация,  за прозрачност и  плурализъм, за по-голяма достъпност до информация, медийна свобода и приемлива работна среда за журналистите в Европа.

Макар,че може би   солидарност  звучи като олд фешън дума, но тя е повече от важна в момента. За нас е критично нужно да имаме активни синдикални съюзи, които са готови да се борят за своите членове. Те трябва да развиват своя капацитет, да организират семинари, да помагат на своите членове, което ние знаем, че е трудно, но трябва да се прави.

За съжаление в България, а и в много други държави в Европа, има нарастващо мнение, че повечето от медиите бягат от основната функция за която са създадени – да информират обществеността за значимите събития.

Едно от основните предизвикателства е това, че журналистите продължават да бъдат пресирани, сплашвани заради икономически, политически или криминални интереси. Вие по-добре от всички знаете, че натискът идва от всички страни, дори от държавата.

Заради това ние сме до Вас, за да ви подкрепим в борбата за свобода на словото, за да защитите своите източници на информация и самите журналисти, защото тяхната безопасност е на първо място.

Съпътствайки месеците на подготовка и подписването на Меморандума за разбирателство на 4 декември 2014 г. с Европейската федерация на Журналистите, Международната федерация на журналистите, както и други медийни партньори, Съветът на Европа наскоро стартира онлайн платформа, за да представи възможностите за защита на журналистиката и журналистите. Платформата има за цел да подобри защитата на колегите журналисти, да адресира до правилните институции заплахите срещу журналистите и да направи така, че да има механизми за своевременно  предупреждение до Съвета на Европа, а също така и да се подсигури светкавичен отговор от тяхна страна. Независимо дали случаят касае психическа атака върху журналист или правна заплаха срещу свободата на словото, подобно нарушение ще бъде записано и предадено на партньорските организации (EFJ, IFJ, RSF, AEJ, и Article 19). Всеки случай ще бъде разпределен според нивото на заплаха.

Ние се обръщаме към  СЖБ Подкрепа да ни информира ако някой от членовете й се е сблъскал или се сблъсква с подобен проблем.

За мен е огромна чест, че съм поканен на вашия конгрес и поднасям своите извинения, че не мога да присъствам. Желая Ви успешно събитие.

С уважение, Ренате Шрьодер

Директор на

Европейската федерация на журналистите