СЖБ Подкрепа учреди нова структура в БНР

13579964_1100422763347122_556793068_o
Днес 4.07.2016 г.в сградата на Българското национално радио бе учредена нова секция към Съюза на журналистите в България „Подкрепа”. На церемонията и учредителното събрание на колегите присъстваха председателят на организацията – журналистката Ренета Николова, членове на ръководството и служители на медията.

Разследващата журналистка, автор и водещ на юридическото предаване “Законът и Темида” Анелия Торошанова бе избрана за председател на секцията на СЖБ „Подкрепа” в Българското национално радио. За секретар бе избран Кирил Николов.
„Уважаеми колеги, поздравявам ви за инициативата и за смелостта. Използвам случая да предам поздрави и от името на президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов , заяви при откриването Ренета Николова, председател на националния Съюз на журналистите в България“Подкрепа“.
„Няма как да не приветствам учредяването на нова секция на СЖБ „Подкрепа“ в тази трудна не само за България ,но и за Европа медийна среда“, каза още Николова. Тя цитира председателя на Европейската федерация на журналистите Ренате Шрьодер, която в писмото си по повод на Националната конференция на съюза,проведена в края на миналата година написа :„В трудни времена като днешните е необходимо да направим всичко по силите си за да защитим званието журналист, да се борим за повече прозрачност, достъп до информация, медийна свобода, нормални условия на труд и заплащане.Днес повече от всякога се нуждаем от солидарност.“
„За мен БНР винаги е било стожер на българската журналистика, на плурализма , на правото на изразяване. Затова е важно именно тук да имаме силна организация, която да отстоява постигнатото , да защитава правата на журналистите и служителите , да надгражда, чрез повишаване на квалификацията и обучения“, допълни Николова.
Председателят на СЖБ „Подкрепа“ отговори и на редица въпроси, относно правомощията и дейността на синдиката.
След процедурата по избор на ръководство на секцията, тя пожела на Анелия Торошанова и на екипа, с който ще работи сили, хъс и ентусиазъм за отстояване принципите на СЖБ „Подкрепа“.
„Можете да разчитате изцяло на нас като централа за всякакво съдействие“, увери Николова. На събитието присъстваха и Калоян Станчев, организационен секретар на СЖБ и член на Изпълнителния съвет на организацията и Анна Зографова, техн.секретар на съюза.
Съюзът на журналистите в България “Подкрепа” е създаден на 13 ноември 1989 г. като доброволно и независимо синдикално обединение, изградено на професионално-творчески принцип под шапката на Конфедерацията на труда „Подкрепа” и е пълноправен член на Световната и европейската федерации на журналистите със седалище Брюксел.
13616170_1100422886680443_1620061791_o