Съюзът на журналистите в България ”Подкрепа” стана на 20

Съюзът на журналистите в България “Подкрепа” навърши днес 20 години. Журналистиката е специфична професия – тя е важна с мястото си в обществото, каза президентът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев.

По-рано тази професия се наблюдаваше и контролираше от “всесилната партия – държава”, каза той. След големите промени се проявиха други зависимости, не по-малко силни, като например зависимостта от капитала, коментира Тренчев.

Все пак свободата на словото в България се разви значително повече от други фундаментални свободи през последните 20 години, каза Тренчев. Той посочи, че фактите и данните, изнесени от журналистиката, са обърнали резултатите в последните парламентарни избори.

Развитите общества търсят причините за несгодите и проблемите в себе си, докато по-слабо развитите общества търсят тези причини извън себе си, добави Тренчев на пресконференция в БТА.

Дано започнем и ние да търсим в себе си причините, защо толкова малко успяваме. Журналистите са част от хората, които формират ценностите в това общество, но без солидарност ще бъдат играчка на определени кръгове, каза Тренчев.

Пожелавам ви кураж и смелост, защото истината е това, което е необходимо на всички нас, за да станем достоен член на европейското семейство, обърна се той към колегията.

България днес е изправена пред много сериозни предизвикателства, каза председателката на СЖБ Ренета Николова. Тежката икономически криза води до засилване на опасността от икономически натиск върху журналистите.

Стига се до засилване на политическата зависимост на медиите и липсата на качествена разследваща журналистика в световен мащаб, което накара международната и европейската федерация да заговорят за медийна криза, добави тя.

В условията на криза ролята на синдикатите се увеличава и неслучайно за последните 2-3 месеца над 50 души са се включили в структурите на СЖБ “Подкрепа”, заяви Николова.

Премиерът Бойко Борисов е изпратил поздравително писмо до Николова, в което отбелязва, че високо цени ролята на организацията за утвърждаването на свободата на словото в България и на професионализма, с който защитава своите каузи.

Борисов пожелава на членовете на СЖБ “Подкрепа” да запазят будна гражданската си и професионална съвест. “Уверен съм, че с общи усилия ще спомогнем за превръщането на България в достойна европейска държава,” пише в писмото на премиера.

Генералният секретар на Международната организация на журналистите Айдън Уайт също е изпратил писмени поздравления:

“Подкрепа” осигури модел на единство и солидарност в тези бурни години, като показа, че синдикатите и активната защита на социалните и професионални права са решаващи в борбата за свобода на печата и независимата журналистика”, пише Уайт.

Председателката на Народното събрание Цецка Цачева и софийската кметица Йорданка Фандъкова също са изпратили поздравителни писма до организацията.